Зъбно протезиране – Протетична дентална медицина

zabno_protezirane

Протетичната дентална медицина включва лечението на дефектите на зъбната коронка, цяло и частично обеззъбяване, зъбна абразия, както и наличието на парафункции – бруксизъм и бруксомания. След като се постави диагноза и се анализират показанията и противопоказанията за протетично лечение, се съставя лечебен план. За всеки пациент той и строго индивидуален. Най-общо протезирането бива подвижно и неподвижно:

Подвижно протезиране – включва всички тотални и частични плакови протези, пластмасови протези от мека пластмаса(напр. еластични Валпласт протези), моделно лети-скелетирани протези и др.

  1. Обикновените плакови протези се изработват от акрилна пластмаса. Недостатък е, че са лесно чупливи. Също така пластмасата е твърда и за да свикне пациентът с нея, се изисква дълъд адапционене период.
  2. Протези от Валпласт – изработени са от мека пластмаса и са по-комфортни за пациента. Могат да се прилагат при хора, които имат алергия към някоя от съставките на стандартната розова пластмаса. Те са високо естетични и при тях не се използват метални куки, които да влошават естетиката. Пациентите много по-бързо се адаптират към този вид протези.
  3. Моделно лети-скелетирани протези – както показва и самото наименование, те притежават метален скелет. Металната плака върху небцето е тънка, осигурява здравина и комфорт за пациента и не пречи на говора.
  4. Фрез протези – те се включват към комбинираното протезиране. Този вид протезиране се състои от три групи елементи: Неподвижна протезна конструкция(корона, мост, зъбен имплант и др.); -задръжни, блокиращи и ретенционни елементи(стави, телескопи, траверси и др.); -подвижна протезна конструкция (моделно лята протеза, плакова протеза).Неподвижно протезиране – включва различните видове коронки и мостове. Методите на изпиляване на зъбите според вида на препарационната граница биват: безпрагово (тангенциално) и прагово. По-старият начин на изпиляване е безпраговият. Безпраговите коронки имат редица недостатъци: – Надконтуриране на коронковия ръб, което води до увреждане на маргиналния пародонт; – Често коронките са по-широки в основата си, защото няма ясна граница до къде трябва да достигне коронковият ръб; – Лоша естетика, поради оголване на зъбното пънче;
    – Преоцветяване на венеца. Преимуществата на праговото изпиляване са безспорни: – Възможност за оптимално разполагане на коронковия ръб спрямо зъбните структури и околните меки тъкани; – Предотвратява се неестетичното и увреждащо венеца надконтуриране на изкуствената коронка в шиечната област на зъба; – Възможност за точно пресъздаване на препарационната граница върху работния модел. В зависимост от материала, от който са изработени коронките или мостовете, те могат да бъдат металокерамични(с метален скелет), изцяло керамични, циркониеви и др.: *Металокерамичната коронка е добър избор при силно разрушени зъби. Вътрешата част на короната се състои от метално кепе, върху което се нанасят послойно керамични маси. Връзката между керамиката и металната сплав е химична, което осигурява изключителна здравина. Съществува риск обаче от преоцветяване на венеца от металното кепе. Затова за отлична естетика, особено във фронталната част на съзъбието, е желателно да се протезира с изцяло керамични конструкции.Изцяло керамичните коронки се изработват основно по два метода- чрез послойно нанасяне или пресоване. – При първата техника (чрез послойно нанасяне)-керамиката се нанася на отделни слоеве, като основата се изработва от по-устойчива керамика, а горните слоеве осигуряват естетиката; – При втория метод(чрез пресоване) – керамиката се изпича наведнъж, което осигурява изключителна здравина. Тези конструкции се изработват от литиев дисиликат (IPS e.max Ivoclar Vivadent) IPS e.max Пациентите днес търсят нещо повече от здрави и функционални възстановявания.Естетиката играе изключително важна роля в техния избор. Изцяло керамичните конструкции са както биосъвместими, така и високо естетични. IPS e.max системата позволява да се избере най-подходящия изцяло керамичен материал, имайки предвив индикациите от една страна и препоръчителната здравина на ресторацията. *Литиевият дисиликат – се използва за изработването на възстановявания върху единични зъби в предните и задните участъци на съзъбието. Материалът показва изключителни естетични качества; *Циркониево оксидната керамика IPS e.mac ZirCAD е материал на избор при по-големи възстановявания , например мостови конструкции, които са изложени на големи дъвкателни натоварвания; * С IPS e.max CAD-техниката, литиевият дисиликат може да се използва върху циркониево-оксидни скелети за изработването на три- или четиричленни мостове; * IPS e.max Ceram – Toва е послойно нанесена керамика върху литиево дисиликатни или циркониево оксидни скелети. Позволява предвидими цветови резултати без значение от материала, използван за скелет. IPS e.max – системата позволява на пациентите да имат изключително красиви възстановявания, отличаващи се също и с много висока механична здравина.

    Циркониевите коронки са вид неметални конструкции. Те се изработват от материал на базата на циркониев оксид . Цирконият се подлага на фрезоване (компютъризирана обработка) , което осигурява прецизна точност на конструкцията. Заради изключителната здравина , циркониевите коронки се препоръчват при дефекти в дисталните участъци на съзъбието, където дъвкателното натоварване е голямо. Липсата не метален ръб и „белият” скелет при циркониевите конструкции осигурява изключително висока естетика за разлика от металокерамичните коронки. Предимства на циркониевите конструкции: – Много голяма здравина и устойчивост към фрактуриране – Изключителна естетика и биосъвместимост – Липсва тъмно оцветяване на гингивата – Ниска топлопроводимост Лечение на бруксизъм/бруксомания Бруксоманията е парафункционална реакция на стискане на зъбите в статично положение без движение на долната челюст. Бруксизмът (феномен на Кароли) – е парафункционална реакция на скърцане със зъбите, която се получава при хоризонтални и странични плъзгателни движения на долната челюст, под действие на силно напрегнати дъвкателни мускули. Уврежданията, причинени от тези парафункции се изразяват в пародонтални промени, болки в долночелюстната става и дъвкателните мускули, изменения в твърдите зъбни тъкани(зъбна абразия), фрактури в керамични възстановявания и др. За лечението се изработват специални оклузални шини от прозрачни еластични плаки. Предварително се вземат отпечатъци от горната и долната челюсти. Шините се носят вечерно време( по време на сън) и предпазват зъбите от вредния навик. Желателно е също така пациентите със зъбни импланти, цялостно възстановяване с коронки и/или мостове ( цирконий, керамика) да носят такива шини.